DOELGROEP

Kinderen

Sporters

Volwassenen

Ouderen

Diabetespatiënten

Kinderen

Reumapatiënten

Zooltherapie bij kinderen is zeker niet bij iedereen noodzakelijk. Een foutief stappatroon gaat echter niet altijd gepaard met pijn of klachten, maar kan op latere leeftijd wel voor problemen zorgen. Kinderen vertonen weleens een abnormaal gangpatroon of platvoetjes en er zijn kinderen die veelvuldig struikelen of vallen over hun eigen voetjes. Bij kinderen is het belangrijk om vroeg genoeg te starten met de behandeling om zo aan preventie te doen. Bij twijfel of klachten is een screening aangewezen vanaf 6 à 7 jaar. In de ontwikkeling van de kindervoet is adequaat schoeisel essentieel.

Sporters

Zowel op recreatief als op professioneel niveau willen sporters blessurevrij kunnen sporten in de meest optimale omstandigheden. Doch heeft een sporter een groter risico om het bewegingsstelsel te overbelasten. Dit gaat van klachten aan spieren, pezen, ligamenten, maar ook de huid en nagels kunnen belast worden tijdens het sporten. Elke gedreven sporter wil ik graag bijstaan met persoonlijk advies.

Volwassenen en ouderen

Elke volwassene plukt de vruchten van een goede voetverzorging. De oorzaak van de klacht bij volwassenen kan van uiteenlopende aard zijn. De klacht kan erfelijk van aard zijn, maar het kan ook te wijten zijn aan verkeerd schoeisel of werk gerelateerd zijn. De podoloog gaat hierbij ook op zoek naar de oorzaak om zo de klacht te behandelen.

Diabetes- en reumapatiënten

Als diabetes- en reumapatiënt ervaart u vlugger ongemakken aan uw voeten. Een podoloog kan risico’s opsporen, advies geven en de nodige behandeling uitvoeren.

 

Diabetespatiënten

Als je diabetespatiënt bent, is het noodzakelijk om goed voor je voeten te zorgen. Deze patiënten hebben immers een groter risico op voetwonden dan niet-diabetes patiënten. Een jaarlijkse diabetesscreening wordt aangeraden ter preventie en opvolging.

 

Waarom?

  • Neuropathie: De patiënt kan het oppervlakkig gevoel in de voeten verliezen.
  • Angiopathie: De patiënt kan een verminderde doorbloeding hebben in de onderste ledematen.
  • Limited joint mobility: gewrichtsstijfheid in de voeten.

Door deze factoren kan een diabeet klachten krijgen ter hoogte van de voet.

Het werk van een podoloog bestaat erin de diabetische voet goed op te volgen, te screenen en een aangepaste wondverzorging uit voeren. Dit kan door de diabetespatiënt de gepaste behandeling en educatie te geven. Een diabetespatiënt heeft 2 keer per jaar recht op terugbetaling van het RIZIV voor een consultatie bij de podoloog, mits een voorschrift van de (huis-)arts en een diabetespas.

 

Reumapatiënten

De term ‘reuma’ omvat heel wat aandoeningen die allemaal te maken hebben met klachten aan de gewrichten, spieren en omliggende weefsels. Ten gevolge van ontstekingsprocessen in en rond de voetgewrichten verandert de voetvorm van een reumapatiënt wat pijnlijke voeten tot gevolg heeft. De behandeling is bij elke patiënt afhankelijk van de hulpvraag en de klachten.

Podologie Justine Goderis

Schoorbakkestraat 48

8600 Pervijze (Diksmuide)

Tel: 0492 08 10 22

Mail: info@podologiejustinegoderis.be

SOCIALE MEDIA